Il·lustració de Mariona Cabassa

11 de jul. 2011

Xarrup de porros amb gamba



















Ingredients:
Porros, patata, crema de llet, pebre negre, sal, gamba vermella, oli, conyac, clara d'ou

Netegeu els porros. Rebutgeu les capes més gruixudes, les següents deixeu-les senceres per fer el farcellet a la gamba. La part més tendra del mig la talleu ben petita i la poseu a la cassola amb un raig d'oli i que es vagi coent poc a poc. Quan ja comenci a agafar color, afegiu-hi les patates tallades a daus petits i aigua. Deixeu fins que s'hagin cuit les patates. Salpebreu, afegiu crema de llet i passeu per la batedora i pel colador per aconsseguir una crema fina.
Peleu les gambes i saleu-les. Els caps i les pellofes poseu-les amb un raig d'oli a la paella a foc lent. Afegiu-hi un raig de conyac i una mica d'aigua. Coleu aixafant bé perquè deixin anar el suc. Reserveu.
Enrotlleu cada gamba crua amb les tires de porros que els hem fet arrencar el bull amb aigua i sal. Ho podeu lligar amb una tira de porro tallada ben primeta. Passeu aquests farcellets per la clara batuda i per farina i fregiu amb força oli.
Ja podeu muntar el plat. Crema de porros, freda o calenta, al vostre gust,  al damunt una capa del suc que hem fet amb els caps de les gambes i la gamba punxada amb un escuradents.

26 de juny 2011

Coca de llardons

















Ingredients:
Pasta de full, llardons, pinyons i sucre

Esteneu una placa de pasta de full i repartiu-hi per sobre els llardons ben esmicolats. Poseu una altra placa al damunt i estireu una mica amb el corró. Torneu a posar llardons fins a la meitat de la placa i doblegueu-la sobre si mateixa. Passeu-hi el corró. Amb un ganivet marqueu els costats com si hi féssiu petits talls esbiaixats. Pinteu amb rovell barrejat amb una mica d'aigua. Poseu-hi força pinyons i força sucre. Al forn durant aprox. 20 minuts a 180ºC.

18 de juny 2011

Patates fredes

















Ingredients:
Patates, ou, julivert, all, oli i sal

Bulliu les patates amb pell i força sal. Quan s'hagin refredat traieu la pell i talleu-les a rodanxes de mig centímetre més o menys. Per fer la salsa passeu per la batedora un ou dur, un gra d'all, unes branques de julivert, oli i sal.
Serviu les patates ben fredes de la nevera amb la salsa al damunt.

15 de juny 2011

Amanida al perfum d'alfàbrega

Amb aquesta amanida participo a la Recepta del 15 que organitzen "Els fogons de la Bordeta" i "Xocolata desfeta".


















Ingredients:
Enciam, herba del canonge, fulla de roure, tomàquets cherry, formatge mozarella, formatge parmesà. oli, all, alfàbrega, pinyons, sal, vinagre de Módena

Talleu els tomàquets per la meitat. Saleu i poseu-los a macerar amb oli, 2 alls aixafats i 3 ó 4 fulles d'alfàbrega fresca tallada ben petita durant aprox. 1 hora. Passat aquest temps prepareu una vinagreta amb l'oli de maceració i el vinagre de Módena per amanir els enciams que ja tindreu ben nets. Torreu els pinyons a la paella sense oli.
Per montar el plat poseu una base de fulles, a sobre el tomàquets barrejats amb la mozarella tallada a daus, espolseu uns quants pinyons al damunt i unes virutes de parmesà. Guarniu amb unes fulles d'alfàbrega.
Si agafeu tomàquet de branca tallat a dauets, salat i macerat amb l'all i l'alfàbrega i el poseu sobre d'una bona llesca de pa, tindreu la bruscheta italiana que està boníssima.

5 de juny 2011

Calamars farcits
















Ingredients per a 2 persones:
4 calamars, 1 rap petit, 8 gambes, 1 ou,  1 all,  julivert, molla d'una llesca de pa, llet, 1 ceba, 2 tomàquets, vi blanc, sal, pebre, oli

Netegeu els calamars. Per fer el farcit, talleu les aletes i les potes dels calamars, les gambes i el rap ben petit. Afegiu-hi l'all i el julivert picats, l'ou batut i la molla de pa sucada amb llet. Barregeu bé i salpebreu. Farciu els calamars i els tanqueu amb un escuradents. Saleu i poseu a la cassola amb oli. Quan ja s'hagin enrossit una mica poseu primer la ceba i després el tomàquet a sofregir. Aboqueu-hi un gotet de vi blanc. Rectifiqueu de sal i deixeu coure a foc lent amb la cassola tapada durant aprox. 1 hora.

25 de maig 2011

Coulant de xocolata



Ingredients per 6 coulants:
4 ous, 150 g xocolata fondant, 150 g mantega, 50 g farina, 100 g sucre

Desfeu la xocolata i la mantega al bany Maria. En un bol gran deixateu els ous amb el sucre, afegiu-hi la xocolata amb la mantega ja tebis i barregeu bé. Finalment afegiu-hi la farina tamisada i remeneu fins que us quedi ben incorporada. Ja ho podeu abocar en els motlles. Congeleu un mínim de 2 hores.
Abans de servir coure al forn a 190ºC durant 12-14 minuts, segons el forn.

15 de maig 2011

Què hi ha per dinar iaia?

"Mireu, avui he fet ...

Cagallonets fets amb un suc
cervell de gat, potes de ruc
gossos podrits, bernats pudents
amb una salsa que s'enganxa a les dents"


En record de la Paulina, que no ens ho podrà dir mai més.

5 de maig 2011

Temps de flors a Girona

Sempre és bon moment per visitar Girona, però especialment a primers de maig quan s'organitza "Temps de flors". 
Girona s'omple de flors i ens convida a passejar pels seus carrers plens d'història, pel call jueu, pels carrerons que porten fins les escales de la catedral, per jardins, places i patis interiors, per la catedral o petites esglésies, pels banys àrabs,...tot serà ple d'exposicions florals i d'imaginatius muntatges que s'han de veure.