Il·lustració de Mariona Cabassa

25 de juny 2013

Brioix amb cabell d'àngel



Aquesta recepta es pot trobar en el llibre Brioixeria d'en Xavier Barriga, de les fleques Turris.

Ingredients:
500 g farina de força, 10 g sal, 100 g sucre, 3 ous, 120-130 ml aigua (*), ratlladura d'una llimona, ratlladura d'una taronja, 1/2 culleradeta de canyella en pols, 100 g mantega, 40 g llevat llevat fresc, 1 ou, un pessic de sal, cabell d'àngel, sucre glas.

(*) La recepta original és amb aigua i segur que deu haver-hi una bona raó perquè així sigui i si, a més, ho diu el Sr. Barriga, que és el mestre. Però jo m'he permès la llicència de posar-hi llet en comptes d'aigua.

Millor si els ingredients estan freds de la nevera.
Pasteu els ingredients manualment o amb un robot de cuina (accessori ganxo). A mig pastar s'hi ha d'afegir la mantega freda que tindreu tallada a dauets petits i quan la pasta hagi absorbit la mantega, afegiu-hi el llevat dissolt amb una mica de llet.
Aneu pastant fins que la massa quedi fina i elàstica i ja no s'enganxi als dits o a la paret del bol. Formeu una bola i poseu-la en un bol untant amb oli i tapat amb paper film.
Repòs 1 hora a la nevera.

Passada l'hora, dividiu la massa en peces d'uns 80 g i treballeu-les molt lleugerament. Torneu a formar unes boles llises i uniformes i poseu-les en una safata untada amb oli. Tapeu amb paper film.
Repòs 30 minuts a la nevera.

Després dels 30 minuts ja podeu donar la forma definitiva a les peces. Estireu amb el corró per aconseguir un rectangle d'aprox. 10x15 cm. Poseu cabell d'àngel a la part superior de la peça i enrotlleu fins a la meitat. Amb un ganivet  feu 4 o 5 talls a la part que encara no està enrotllada, com si féssiu un serrell i acabeu d'enrotllar la peça. Pinteu amb ou batut amb una mica de sal (amb la sal queda més lluent).
Col·loqueu-les en una safata per anar al forn amb paper de cuina, prou separades perquè no s'enganxin quan fermentin, perquè ara és quan de doblar el seu volum. 
Repòs de 90 minuts a un lloc càlid sense corrents d'aire.

Torneu a pintar amb l'ou amb molt de compte perquè la massa no baixi i poseu al forn preescalfat a 220ºC durant uns 8 minuts.

Espolseu sucre glas per sobre. 

1 comentari:

  1. Jo també el vaig fer fa una setmana! El llibre del Barriga és fantàstic. Ja podràs veure els meus, si visites el meu blog. El vaig farcir de melmelada de pastanaga, pel contrast de colors. T'han quedat molt i molt bé! I són ben bons, oi?

    ResponElimina