Il·lustració de Mariona Cabassa

8 d’abr. 2013

A gratcient

Aquesta expressió no s’escolta gaire actualment. Quan érem petits la mare ens ho deia quan, per exemple, fèiem anar l’aigua a dojo. “No feu anar l’aigua a gratcient”.
Aquesta mateixa frase també la dic ara al meu fill  (sembla que això de l’aigua és un tema recurrent).

Consultat el servei Optimot de Gencat, això és el que m’han dit:

L'expressió a gratcient és una locució adverbial i s'escriu amb dues paraules. Té el significat 'amb intenció, no sense voler'. Per exemple: Ho va fer a gratcient per perjudicar-lo davant del mestre.

I això altre diu el diccionari de l’Enciclopèdia Catalana:

A gratcient. loc adv D'una manera deliberada, intencionadament, a dretcient. M'ho ha fet a gratcient, bo i sabent que em molestava. 

4 comentaris:

  1. Ostres, Mercè, això no és només de cuina. Ets una autèntica Xuriguera!Està molt bé!
    Joan Amenós

    ResponElimina
  2. Com que no puc comentar l'entrada general "Paraules de l'avi", et comento aquí una curiosa relació que comentava un professor de català força divertit que vaig tenir ja fa (pocs) anys. Es tracta de la paraula "eixida", que assenyales a la teva entrada. Sembla un mot realment antic i rural i, quan el sents, ja t'imagines l'era i la pols del blat i el pagès que entra cansat...Bé, resulata que l'antiga "eixida" està emparentada amb l'anglesa "exit", que tothom veu moderna i normal (la veus a les portetes dels avions, a les sortides d'emergència dels centres comercials, etc.). De vegades parlem amb la B. que totes les paraules tenen una imatge mental, que és la que compta. Així, "màster" és ( o era) potència, diners, força...però "curs" és trist, inútil, avorrit...Eixida és antiquíssim i "exit" és supermodern.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ei Joan!
      Gràcies per la teva visita a aquest racó de la xarxa i per les teves sempre interessants paraules. Petons a la família
      Mercè

      Elimina
  3. ostres !!! i que els nostres homes se n'enreien tot dient que era una paraula inventada de casa, eh? Ha quedat superdemostrat que no.

    ResponElimina