Il·lustració de Mariona Cabassa

26 d’ag. 2012

Suquet de patates amb cloïsses

El periodista i escriptor Rafel Nadal en el seu llibre Quan érem feliços, ens relata tota una colla de records i experiències de la seva infantesa i adolescència en el si d’una família benestant de Girona, amb dotze fills.
Van patir les estretors de l’època però, com  diuen els castellans, “Las penas, con dinero, son menos penas” i, tal com ell mateix explica, potser s’havien de repartir dues coca-coles entre quatre germans  i els petits havien d’aprofitar la roba de tots els germans que els precedien, però també es podien permetre anar a classes de piano o passar els estius a la casa de la platja a La Fosca, cosa impensable en la majoria de famílies del moment.
En un dels capítols explica que un dels menjars que més agraden a la família quan es troben és el suquet de patates de la baba Mercè. La baba Mercè era la besàvia, mare de la baba Teresa, aquesta última molt present en tota la història.

Sobre la recepta del suquet de patates, en Rafel Nadal diu textualment:

Es posa oli en una cassola, s'hi afegeix una cullerada de farina, es fa rossejar i s'hi aboca mig litre de brou.
Es fa una picada amb tres brins de safrà, un xic de sal, una branca de julivert i quatre grans d'all. S'afegeix al brou. Després s'hi posa una ceba tallada, una cirereta i un grapat de daus de pernil del país. Es deixa bullir una estona, s'hi afegeix un quilo de patates tallades a daus i mig quilo de cloïsses obertes, perquè ja s'han bullit a part.
S'hi barreja un quart de litre de vi blanc i, si es vol espessir un xic més, una segona cullerada de farina, que també s'haurà rossejat a part. En aquest punt, a casa també hi posen uns ous durs que, partits per la meitat i enfarinats, s'han fregit a part. Finalment es deixa el guisat amb la barreja de vi, la farina i els ous que facin un xic el xup-xup.

Us recomano aquesta recepta, gairebé tant com el llibre.

4 d’ag. 2012

Tàrtar d'estiu

Un plat refrescant per aquests dies de calor.


















Ingredients:
1 cogombre, olives negres sense pinyol, alvocat, tomàquet, oli, vinagre, sal, pebre

Talleu els ingredients a trossets ben petits, emplateu amb l'ajuda d'un motlle i amaniu amb una vinagreta

15 de jul. 2012

Bescuit de cireres


Quan vaig llegir que Els fogons de la Bordeta i Xocolata Desfeta proposaven les cireres per la Recepta del 15, em va agradar molt. I no perquè tingués cap recepta al cap, no. Em va agradar perquè les cireres em retornen a la meva infantesa.
A casa n’hi teníem un, de cirerer. Floria quan encara feia fred  i si les gelades no ho impedien, aquelles flors blanques i delicades acabarien omplint les branques d’unes cireres vermelles, dolces i sucoses, boníssimes. Cada vegada que sortíem a l’eixida n'arreplegàvem unes quantes i ens les menjàvem allà mateix, sota l’arbre. Ens deien que estaven massa calentes pel sol i que no beguéssim aigua després d’haver-nos-en atipat perquè ens farien mal a la panxa però nosaltres, com si sentissim ploure, ens amorràvem a l’aigua fresca que sortia del pou. De vegades, per riure,  ens les penjàvem a les orelles com si fossin unes arracades. L’avi feia un espantaocells amb una escombra i un barret vell, però pel xivarri que feien els ocells mentre se les menjaven, no es devien espantar gaire. Els nanos del veïnat s’enfilaven per agafar-ne des de l'era que hi havia al costat de casa, i mentre l’avi els feia fora amb quatre renecs, jo m’amagava mig avergonyida perquè amb aquells nens anàvem junts a l’escola. Al cap dels anys, amb un d’aquells nens, el Jaume, m’hi vaig casar. Crec que les cireres no van tenir-hi res a veure.
En un llibre de cuina tradicional txeca que vam comprar a Praga, he trobat aquesta recepta que en txec es diu "Bublanina s visnemi", que la traducció espanyola anomena "Panetela con guindas" i que acabo de rebatejar directament com "Bescuit de cireres".

Ingredients:
150 g mantega, 1 cullerada de postres de sucre avainillat, 100 g sucre, 4 rovells, 4 clares, 180 g farina, 1 culleradeta de Royal, 4-5 cullerades de llet, ratlladura de llimona, cireres, sucre en pols

Es barreja la mantega fosa, el sucre, el sucre avainillat i els rovells d'ou fins que comenci a fer escuma. Anar afegint la llet, la meitat de la farina i la ratlladura de llimona. Acabeu afegint la resta de farina barrejada amb el Royal i per últim les clares a punt de neu. Aboqueu a un motlle, que haureu untant amb una mica de mantega i enfarinat. Talleu les cireres per la meitat i traieu-ne el pinyol, enfarineu-les i poseu-les per sobre, prement perquè s'enfonsin una mica. Enforneu aprox. 40 minuts a uns 180ºC.

12 de jul. 2012

Magdalenes amb llet merengada



Ingredients:
Llet merengada
250 g llet, 1 canó de canyella, pell d'una llimona,  50 g sucre

Magdalenes
300 g farina, 3 ous, 250 g sucre, 1/4 l oli d'oliva, 125 ml llet, 1 sobre Royal, ratlladura d'una llimona, sal, sucre morè

Comenceu per preparar la llet merengada. Poseu tots els ingredients en un cassó a foc baix. Remeneu per dissoldre el sucre i quan comenci a bullir traieu del foc i deixeu infusionar 1 hora. Coleu.

Per fer les magdalenes munteu les clares a punt de neu amb un pessic de sal. Afegiu poc a poc els rovells, després el sucre, la llet, l'oli, la ratlladura de llimona i la farina, prèviament barrejada amb el Royal. Tot els ingredients s'han d'anar incorporant remenant suaument. Ompliu 3/4 parts dels motlles per a magdalenes i poseu al forn a 200ºC, aprox. 12-15 minuts. Una vegada fredes les magdalenes, suqueu-les bé amb la llet merengada que també ha d'estar freda. Espolseu sucre moré per sobre i el cremeu. Serviu fred.

8 de jul. 2012

Bescuit de plàtan i coco


Ingredients:
250 g farina, 2 culleradetes de Royal, 200 g sucre pols, 50 g coco ratllat, 2 ous, 100 ml oli girasol,  2 plàtans madurs, 125 ml nata líquida, 1 culleradeta extracte de vainilla

Escalfeu el forn a 180ºC. Barregeu per un costat la farina, el royal, el sucre i el coco. En un altre bol, deixateu els ous junt amb l'oli, els plàtans aixafats, la nata i l'extracte de vainilla. Incorporeu aquesta barreja a l'anterior fins que quedi una pasta homogènia. Aboqueu al motlle prèviament engreixat i enfarinat. Coeu aprox 45 minuts. Deixeu 15 minuts en el mateix motlle i passeu a una reixa perquè s'acabi de refredar.

5 de jul. 2012

Bruschetta (pa amb tomàquet a la italiana)


Ingredients:
Tomàquets de branca, alfàbrega, all, oli, sal i pa 

Es tallen els tomàquets a trossets petits i sense llavors i es posen a macerar amb fulles d'alfàbrega, all aixafat, sal i un bon raig d'oli, aprox. 1 hora. Repartiu sobre una bona llesca de pa.
És refrescant i està boníssim.

3 de jul. 2012

Menjarblanc

La mestressa del restaurant, més eixerida que un pèsol, em va dir que el "Menjarblanc" era típic de la zona de Reus. Vaig aprofitar la seva bona disposició per preguntar-li com es feia.

Ingredients (per 4 persones):

Menjarblanc
1 litre d’aigua, 300 g d’ametlla crua, 100 g de sucre, 30 g de midó, 1 canó de canyella i 1 pela de llimona, canyella en pols

Es trituren les ametlles amb aigua i es deixa reposar la barreja d’un dia per l’altre. A l’endemà es cola, es reserva 1 tasseta per diluir amb el midó i la resta es posa en un pot al foc amb el sucre, el canó de canyella i la pela de llimona. Quan ja comenci a bullir pareu el foc i deixeu infusionar una mitja hora. Traieu la pela de llimona i la canyella i torneu a escalfar afegint la tasseta que teníem reservada amb el midó ben dissolt. Aneu remenant fins que espesseixi. No deixeu que bulli perquè que es farien grumolls.
I fins aquí el "Menjarblanc", que queda com unes natilles i es pot servir en cassoletes de fang.






Com que a la nevera feia dies que hi rondaven unes pomes, vaig fer-ne una adaptació.


Compota de poma
4 pomes
1 llimona
100 ml d’aigua
50 g de sucre
1 canó de canyella

Es pelen les pomes i es tallen a daus. Es posen a una cassola, es ruixen amb el suc de la llimona i s’afegeix  l’aigua, el sucre i el canó de canyella. Primer es couen amb la cassola tapada aprox. 20 minuts i després 10 minuts més amb la cassola destapada.

Poseu una base de poma i a sobre el Menjarblanc. Espolseu-hi canyella en pols.


25 de juny 2012

Amanida freda de llenties



















Ingredients:
Llenties, ou dur, tomàquet, salmó fumat, anxova,  barreja de fulles verdes (enciam, fulles de roure, canonges,...), llorer, sal, oli, vinagre de Mòdena i mostassa de Dijon.

Coeu les llenties en aigua amb sal i llorer. Escorreu i reserveu.
Traieu les llavors als tomàquets i talleu a trossets ben petits. Feu el mateix amb l'ou dur i el samó. Barregeu tot plegat amb les llenties junt amb un raig d'oli. Guardeu a la nevera. 
Ajudeu-vos d'un motlle rodó per emplatar. Poseu-hi un fillet d'anxova al damunt. Amaniu les fulles verdes amb una vinagreta d'oli, vinagre de Mòdena i una punteta de mostassa de Dijon.